Melyik a legalkalmasabb időszak a rózsák ültetésére?

A rózsák sok éven át élnek. Jelenlétükkel örömöt szereznek szemünknek és lelkünknek egyaránt. Ezért fontos, hogy biztosak legyünk abban, hogy helyesen ültetjük el őket. A kerti rózsák könnyen és gyorsan meggyökereznek, a sikeres ültetéshez azonban néhány fontos tényezőt figyelembe kell vennünk.

 

A RÓZSÁK ÜLTETÉSÉNEK IDEJE

A szabadgyökerű rózsák ültetésének legmegfelelőbb ideje akkor van, amikor a növények a pihenőidőszakban vannak. Ez az időszak vagy az ősz végére tehető, november hónapra, vagy a tavasz kezdetére, márciusra és április első felére.

 

A gyakori esőzések hatására a talaj jobban összeáll a gyökerek körül elegendő nedvességet biztosítva a rózsatöveknek, hogy meggyökerezzenek, majd új gyökereket növesszenek. A téli hónapok alatt, amikor nincs talajmenti fagy, a rózsa gyökerei szépen nőnek és fejlődnek.

 

A téli meggyökerezésnek köszönhetően, a rózsák nagyobb erővel és vitalitással kezdhetik meg tavasszal a vegetációs időszakot és mindez hozzájárul erőteljes növekedésükhöz az egész év során. Mindez elősegíti majd a dúsabb és gazdagabb virágzást is.  

 

A következőkben bemutatunk néhány egyszerű, de lényeges lépést, melyeket, ha követünk, garantált a sikeres ültetés.

 

A rózsák szépen növekednek és bőségesen virágoznak, ha a számukra kiválasztott hely napos és szellős. Jó, ha naponta legalább 4 órát közvetlenül éri őket a nap sugara. Ha egy rózsát olyan helyre ültet, ahol nem éri őt a napfény legalább 4 órán át, akkor ez a növény nem fejlődhet megfelelően és nagyon kevés virágot hoz majd, ha egyáltalán virágozni fog.

 

Kerülje a túl száraz vagy a túl nedves talajt, amely vízzel telített. Ha egy rózsa túl sokáig lesz egy vízzel telített talajban, a gyökerei elrothadnak és a növény kiszárad.

 

Őszi ültetéseknél a hajtásokat hosszabbra kell hagyni, majd a következő tavasszal meg lehet metszeni a növényt a 4-5-ik rügyre.

 

Ásson ki egy 40 x 40 x 40 cm-es gödröt, így a gyökerek körül a talaj laza lesz és az új gyökerek könnyebben kifejlődhetnek, különösen ha a talaj túlságosan kötött.

 

NAGYON FONTOS

Az őszi ültetéseknél NE ALKALMAZZON, NE HASZNÁLJON semmilyen trágyát (se vegyi trágyát, se komposztot, se istállótrágyát). Ne használjon olyan trágyákat sem, amelyek elősegítik a rózsa meggyökerezését.

 

Ha ősszel a meggyökerezést elősegítő trágyákat alkalmaz, előfordulhat, hogy azok a fehér, hajszálvékony gyökerek túl korán növekedésnek indulnak és a decemberi valamint a januári fagyok miatt megfagyjanak.

 

Ha az Egyesült Királyságból származó (Peter Beals vagy David Austin) videókat nézünk vagy más, enyhébb éghajlatú országokból sugárzott filmeket vagy bejátszásokat, azt láthatjuk, hogy ezekben, ajánlják és alkalmazzák a trágyázást az őszi ültetéseknél. Náluk ez megengedett, de nálunk kockázatos, mert a talaj télen akár 30-50 cm mélyen is megfagyhat.

 

Miért nem javasoljuk a trágyázást az őszi ültetéseknél?

A legtöbb trágya serkenti a vegetatív növekedést, mi azonban elsősorban jól meggyökerezett növényeket szeretnénk, amelyek elbírják majd a vegetatív növekedést.  

 

Szerves vagy vegyi trágyákat alkalmazhatunk bármely növénynél, de csak azt követően, hogy az adott növény jól meggyökerezett. Ez alapszabály.

 

Majdnem minden trágya, beleértve az istállótrágyát is, nitrogént tartalmaz. A nitrogén serkenti a növények vegetatív növekedését.

 

Ősszel ültetett kerti rózsáink számára a legfontosabb a meggyökerezés, nem pedig az új vegetatív növekedés beindítása, mely a tél folyamán könnyen megfagyhat.

 

Az első fagy beálltakor, amennyiben a növényekben az ásványi sók túltengésben lesznek (és ez biztosan így lesz, ha Ön szeptember 15.-e után trágyát használ), ezek könnyen megfagyhatnak és az így kialakult kristályok megtörik a hajtások szövetszerkezetét és a növény elpusztul.

A tavasszal, márciusban, ültetett szabad gyökerű rózsák esetében javasoljuk a trágya alkalmazását az ültetéstől számított egy hónapon belül. A legtöbb trágya serkenti a vegetatív növekedést, mi azonban elsősorban jól meggyökerezett növényeket szeretnénk, amelyek elbírják majd a vegetatív növekedést.  

 

A tavaszi ültetéseknél alkalmazhat trágyát, hiszen ez elősegíti a meggyökerezés folyamatát.

 

Azon növények esetében, melyek már legalább egy éve meggyökereztek, javasoljuk a trágya használatát áprilistól.

 

Nem javasoljuk az istállótrágya használatát ősszel ültetett növények esetében. Az istállótrágya használatát azért sem ajánljuk, mert kevesen tudják megkülönböztetni annak erjedési szintjét. Lehet a trágya még éretlen, azaz a biológiai folyamatok (az erjedés) még nem indultak be.

 

Ősszel, a vegetációs időszak végén, a rózsák a pihenésre készülnek. Ajánlott nem energiatermelőket és/vagy táplálékkiegészítőket alkalmazni.

 

A jól érett istállótrágya vagy a szintén jól érlelt növényi maradványokból származó trágya, melynek kémiai tulajdonságai is megfelelőek, legkevesebb 5 év, olykor 10 év alatt éri el a kívánt minőséget.

 

Ebből az okból kifolyólag továbbra is azt javasoljuk, hogy a tavaszi ültetéseknél csak egy hónappal az ültetés után használjon istállótrágyát vagy egyéb tápanyagot, akkor, amikor már minden bizonnyal rózsája meggyökerezett.

 

Alapszabály, hogy szerves vagy vegyi trágyákat csak a meggyökerezés után használjunk, bármely növényről legyen is szó.

 

Miért ne használjunk trágyát az ősz beköszöntével?

A gyökerek „iszapkezelése” – egy fontos művelet

Annak érdekében, hogy a tápanyagokat minél jobban felvegyék, fontos, hogy a gyökerek jól kapcsolódjanak a talajhoz. Ebből a célból készítsen iszapot egy víz és egy tejfölsűrűségű talajkeverékből, amelybe a rózsagyökereket belemártjuk, hogy jól besározódjanak.

 

Tegyen apróra tört földet a gödör aljára, majd óvatosan helyezze el a gyökereket a gödörben jól szétterítve őket (nagyon fontos, hogy az oltvány a talajszinten legyen, hidegebb területeken 2-3 cm-el a talajszint alatt), majd töltse fel a gödröt földel és jól préselje meg a helyet, hogy eltávolítsa az esetleges levegőzacskókat.

 

Bőségesen öntözzük meg, legalább 10 liter vízzel. Ha nem esik az eső, az első két héten öntözzünk meg minden rózsát 10 liter vízzel, 2-3 naponként.

 

Figyelem! Ne ültessen rózsát olyan helyre, ahol már korábban voltak rózsák, anélkül, hogy a talajt legalább 30 cm-es mélységben és 1 négyzetméteres területen le ne cserélné.

 

Az ültetési távolság legalább 50 cm a nagy virágú és a csokros virágú rózsák esetében. A kúszó rózsáknak legalább 1,5 m helyre van szükségük, míg a magastörzsű és a magastörzsű csüngő rózsák esetében 1 m távolságra van szükség.

 

A kúszó rózsákat fal, oszlop, kerítés vagy speciális támaszték mellé kell ültetni. Ha fal mellé ülteti őket, akkor kb. 20 cm távolságra ültesse a faltól, kissé dőlt helyzetben, ágaival a fal felé, gyökereivel a fal ellenkező irányába.

 

A magastörzsű és a magastörzsű csüngő rózsák esetében támasztékról kell gondoskodni. Ez lehet egy magas fémtámaszték, mely a törzsön található utolsó oltványig (ahol a hajtások kezdődnek) kellene érjen. A fémtámasztékot a rózsafa ültetése előtt rögzítse a talajban, hogy ne sérüljön meg a gyökér.

 

A szabad gyökerű rózsák fóliával borított speciális csomagolásban kerülnek kiszállításra, amely az üvegház hatás miatt optimális nedvességet tart, így a gyökér nem szárad ki a szállítás során.

 

Ha néhány napig késlelteti a rózsák ültetését, tegye őket egy hűvös helyre. A fóliacsomagolást tartsa továbbra is lezártan, így a rózsa biztos nem szárad el.

 

AZ ŐSZI ÜLTETÉSEK ESETÉBEN NAGYON FONTOS A MULCSOZÁS

 

A mulcsozás nagyon fontos művelet, mely megvédi a növényeket a fagyos téli napokon. Ha a tél nagyon hideg és nem hull a hó, akkor a mulcsozás fogja megvédeni az oltványt a fagytól.

November végén vagy december elején, amikor a hőmérséklet kb. -2°C fok köré süllyed takarja le a rózsa oltványát mulccsal (a talaj felszínét földdel megemeljük), mely megvédi őt a téli fagyoktól.

 

Használjon finomra morzsolt földet, hogy így elkerülje az esetleges levegőzacskókat, melyek a földben képződhetnek. Ezek a levegőzacskók olyan levegőürgeket képezhetnek, melyek nem biztosíthatnak hatékony védelmet a fagyok ellen.

 

A mulcs legalább 20-25 cm magas legyen, ha a rózsák -10°C fokos területen helyezkednek el, s legalább 30 cm magas, ha ennél is hidegebb van. A mulcsozáshoz szükséges föld a kert más részeiről származzon. Ne használja a növény körül levő földet, mert ez a gyökereket védi a fagyok ellen.

 

Ne kezdje el túl korán a mulcsozást, amikor a hőmérséklet még nem éri el az említett -2°C fokot. A mulcs alatt törékeny rügyek vagy hajtások alakulhatnak ki, melyek télen megfagynak.

 

Ha a fagyveszély különösen nagy, akár -15°C alá is süllyedhet, érdemes a mulcsot szalmával, faágakkal, kukoricacsutkával vagy főrészporral is beborítani.

 

Semmi esetre se fedjék le a rózsatöveket műanyaggal. A műanyag nem engedi meg a szellőzést és a rózsák megpenészedhetnek.

 

További információkért vagy ha bármilyen segítségre lenne szüksége, ne habozzon és minél hamarabb vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Szép napot és sikeres kertészkedést kívánunk!

A Famous Roses csapata